Έγκριση για τα Μονοπάτια της Φύσης στην κοινότητα μας

Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου και με την συνεργασία του τέως Υπουργού Παιδείας και τώρα Επιτρόπου Αναπτύξεως Ορεινής Τροόδους κύριο Κώστα Χαμπιαούρη,  κατέστη δυνατό το αίτημα συνάντησης με τον  Υπουργό Γεωργίας  κύριο Κώστα Καδή, που πραγματοποιήθηκε στις 30/09/2020 στα γραφεία του Γενικού Διευθυντή στη Λευκωσία.

Είμαστε την ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι πετύχαμε την έγκριση και  την χορηγία για την ανάδειξη και την χρησιμότητα  των 3 Μονοπατιών της Φύσης όπως

  1. Το Μονοπάτι που ξεκινά από το σταθμό Κακομάλλη με κατεύθυνση δια μέσου της κορυφογραμμής της κουφής πέτρας προς την Αψιού.
  2. Το Μονοπάτι που ξεκινά από το σχολείο με κατεύθυνση προς το Αγίασμα της Παναγίας της Χρυσογαλούσας και από εκεί προς την Τοποθεσία Μαρούσα ( κουτσαγκόχωμα) και από εκεί να ενωθεί με το Μονοπάτι (1) προς Κακομάλλη.
  3. Το Μονοπάτι που ενώνεται από το δάσος Κακομάλλη συνεχίζει δια μέσου της Κοινότητας, περνά από το δάσος Κουμάνας και κατευθύνεται προς την Παραμύθα, Σπιτάλι προς το (Χάνι).

Την  ανάδειξη των 3 Γαλαριών του παλιού Μεταλλίου Χαλκού και την μεταγενέστερη αναστύλωση των σπιτιών του Ορυχείου Χαλκού

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου ανέθεσε το μέλος κύριο Τάσο Κωνσταντίνου ως εκπρόσωπο των Μονοπατιών ο οποίος αφιέρωσε αμέτρητες ώρες και χρόνο οικειοθελώς μέχρι να φτάσει στη σπηλιά της Παναγίας που όπως έχει γράψει σε πρόσφατη ανάρτηση του ήταν ένα όνειρο ζωής από τα μικρά μας χρόνια.

Ακολούθως περπάτησαν τα Μονοπάτια με το Τμήμα Δασών και μελέτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν για να γίνουν τα Μονοπάτια.

Μετά οικιοθελώς πήρε την πρωτοβουλία να καθαρίσει μέσα από τη δύσβατη περιοχή του ποταμού, μέχρι που έφτασε στην περιβόητη σπηλιά της Παναγίας

της Χρυσογαλούσας. Εδώ σας έχουμε 2 αληθινές ιστορίες από αφηγήσεις παλαιότερων περίπου 60 χρόνια πριν.

Α)Μία γριά γυναίκα από την Τουρκία της οποίας πέθανε η κόρη της και της άφησε το νεογέννητο μωρό, μπήκε γονατιστή στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσογαλούσας, προσευχήθηκε και μετά πήρε το μονοπάτι όπου πάνε στο Αγίασμα και έριξε Αγίασμα στο στήθος της και ως εκ θαύματος κατέβασε γάλα και θήλαζε η ίδια το εγγονάκι της.

Β)Μία συγχωριανή μας είχε γεννήσει  δίδυμα και δεν είχε γάλα να τα θηλάσει

πήγε  και προσευχήθηκε στην εκκλησία και μετά στο Αγίασμα με αποτέλεσμα να γίνει πάλι το Θαύμα και να κατεβάσει γάλα για τα παιδιά της.

Σημειώστε ότι εδώ υπάρχουν πανέμορφοι Σταλαχτίτες σε σχήμα στήθους στη σπηλιά, τους οποίους μπορείτε  να δείτε στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται

και όταν ερχόταν το νερό του ποταμού Γαρύλλι δεν εισχωρούσε μέσα.

Έτσι μας έλεγαν οι πιο παλιοί την ιστορία.

Το υφιστάμενο Μονοπάτι μέχρι στιγμής κρίνεται επικίνδυνο και για αυτό το Κοινοτικό Συμβούλιο κάνει έκκληση προς όλους να είσαστε  προσεκτικοί  με δική σας ευθύνη, μέχρι τη διαπλάτυνση του Μονοπατιού .

Σας ευχαριστούμε που θα δείξετε την απαιτούμενη κατανόηση.

 

Εκ του Κοινοτικού Συμβουλίου Αψιούς

Ο Κοινοτάρχης Μάριος Λ. Πολυκάρπου